Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia portugalska

Wojciech „Szczapa” Romanowski
Szef kuchni restauracji „Maestra”  Radosław Karczewski
Szef kuchni restauracji „Maestra” Radosław Karczewski Wojciech „Szczapa” Romanowski
Redaktor dodatku „VIP” przeżył szok kulinarny. To, co zaserwował mu w restauracji „Maestra” szef kuchni Radosław Karczewski (Opera Nova) powaliło go na kolana.

W cataplanie, metalowym kociołku ze szczelną nakrywką, pan Radosław przygotował kilka dań kuchni portugalskiej, odnosząc się do doświadczeń pochodzących z północnej Afryki Maurów, którzy od VIII do XIII wieku zamieszkiwali tereny dzisiejszej Portugalii.

Dzięki szczelnemu zamknięciu, które pozwala używać do gotowania mniej tłuszczu, produkty zachowują w kociołku dużą soczystość pomimo obróbki termicznej. A więc była potrawa zwana ameijoas, czyli skorupiaki wymieszane z krążkami kiełbasy i kostkami szynki w sosie pomidorowym.

W drugim kociołku była caldeirada, która jest daniem typu „dwa w jednym”; coś w rodzaju zupy rybnej (dotychczas najlepszą w życiu redaktor jadł w Desenzano nad Lago Di Garda). Pan Radosław w tajemny sposób zaserwował w tym daniu krewetki, mule, dorsza, płaszczka. To wszystko w zalewie zupowej z naturalnych pomidorów. Czosnek,

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!